0

Т реньорката на Камила Валиева – Етери Тутберидзе, видя умишлена атака срещу фигуристката. 15-годишната състезателка бе в центъра на вниманието по време на олимпийските игри, след като спечели златото с тима на Руския олимпийски комитет, но след това стана ясно, че още в края на миналата година е дала положителна допинг проба с триметазидин.

В обзора си за случилото се на Игрите, Тутберидзе написа в Инстаграм: „Камила Валиева – олимпийска шампионка отборно, нашата звезда. Много крехка, но в същото време много силна спортистка. Тестът за Камила трябваше да минат от целия ни отбор. Колко показателни са тези ситуации – тези, които се усмихваха вчера, днес напуснаха демонстративно трибуните и ѝ се нахвърлиха като чакали, показвайки различни методи на инквизицията. Но толкова по-добре, съдбата ни разделя с такива хора.“

Тутберидзе бе критикувана от президента на МОК Томас Бах за това, че не успокои плачещата Валиева след края на волната програма, а вместо това ѝ потърси сметка защо е допуснала грешки. Според Бах отношението ѝ е било „смразяващо“.


Тутберидзе е треньорка и на първите две при жените – Анна Шчербакова и Александра Трусова. 

Валиева благодари на треньорския си екип, в който освен Тутберидзе, влизат още Даниил  Глейхенгауз и Сергей Дудаков.
„Първата ми олимпиада най-накрая приключи и искам да благодаря на тези, които ме изведоха до това най-важно събитие в живота на един спортист - моите треньори: Етери Георгиевна, Сергей Викторович, Даниил Маркович. Вие сте абсолютни майстори в своята област!“, написа рускинята. По-късно тя благодари и на феновете си: „Искам да благодаря на всички, които бяха с мен в този тежък период, които не ми позволиха да загубя дух, които ми пратиха съобщения за подкрепа, които се молеха и вярваха в мен.“

Междувременно, изпълнителният директор на британската олимпийска асоциация Анди Ансън заяви, че Русия трябва да получи още по-сериозно наказание, ако се докаже, че Валиева е била допингирана умишлено.
„Случилото се е ужасно. Не мисля, че можем да се преструваме, че е нещо друго. Разследването трябва да е сериозно. В Сочи имаше системна употреба на допинг от целия им отбор. Ако разследването покаже, че Валиева е била допингирана умишлено, разбира се, че ще искаме по-сериозно наказание“, каза Ансън.